İran doğumlu olan Esfen Diyar Şahbazi bir kaç aylıkken ailesinin Almanya’ya göç ederek yerleşmesi ile Almanya’da büyümüş. Büyük dedesi ve dedesinden gelen bu mesleğin bütün inceliklerini onlardan öğrenmiş ve sonrasında kendisi daha da geliştirmiş. 9 yaşından beri keman yapan Esfen bey, Almanya’daki Türk arkadaşlarından etkilenerek 2001 yılında, 19 yaşında İstanbul’a geldiğinde hiçbir kimsesi olmadığından ve çok az Türkçe bilgisi ile büyük zorluklar ve parasızlık içinde kalmış. hayatının bu dönemi yoksulluk ve sıkıntı içinde geçmiş bir iş bulabilmek çok uğraşmış. İnşaatlarda çalışırken bir gün burada bulduğu bir kalastan keman yapmayı düşünerek, keman yapımı için gerekli çok keskin bıçağını da bir yemek kaşığından yapmış. Bu şekilde yaptığı ilk kemanı bir ayda tamamlamış ve bu kemanı 150 TL’ye satmış. Bu parayla, hemen 30×40 mm bir kereste ile falçata ve diğer bazı aletleri alarak 2 keman daha yapmış ve bunları da satıp sermaye yapmış.Maceralı ve yokluk içindeki bu günler 2008 yılına kadar sürmüş ve bu süreçte 10 bin TL kadar bir sermaye biriktirebilmiş ve tüm bu parası ile keman yapabilecek hassas takım ve malzemeleri alabilmeyi başarmış. Sonrasında , Kadıköy’de bir atölye açarak, bu iş için gerekli Akça ve Ladin ağaçları ile imalatına başlamış. bu dönemden sonra, Almanya’da yaşayan babası aracılığı ile Dünyaca ünlü keman virtüözlerine keman satmaya başlamış.
Esfen Usta, bir kemanın yapısı çok önemlidir , ona dokunurken bebeksi bir dokunuş gerektiğini söylüyor. Ayrıca, kemanın üstündeki boyanın tamamen kök boya olması ve kemanın tamamen gerekli matematiksel ölçülere sahip olması gerektiğini belirtiyor. Kullanılacak ağacın çok iyi harelerinin olması gerektiği ve bu ağacın en az 15 sene önce kesilmiş olması gerektiğini ifade ediyor. Keman ağacı kesinlikle testere ile kesilmez lif yoluna hartama bıçağı ile kesim yapılmalıdır , diyor. Keman yapım işi ile ilgili pek çok sertifikaya sahip olan Esfen Usta, Akça ve Ladin ağaçlarının kemanın hangi bölümlerinde ve ne kalınlıkta monte şeklinin kemana üstün özellikler kattığını , bu şekildeki pek çok işlemden sonra, ürettiği kemanların 90 desibele kadar ses verebildiğini, halen Türkiye^de 60 desibel üstü ses verebilen bir keman yapıldığını henüz görmediğini ifade ediyor. Kullandığı keman tellerini ise tamamen ABD’den getiriyor.
Günümüzde Amerika ve Avustralya’dan sürekli kendisine gelip keman alan pek çok müşterisi yanında , pek çok ünlü keman virtüözü müşterilerinden Dilşad Said ve Alexander Marcon gibi isimlerin bulunduğunu belirtiyor.