Kadıköy Tarihi Çarşı’nın Klise Meydanı’ndaki iş yerinde oğlu Noy bey’le çalışan çarşının en renkli simalarından olan , günümüzde sayıları oldukça azalan ve ders olarak okutulamayan, sadece usta çırak ilişkisi ile yeni nesle aktarılabilen, eski nesil esnaf kültürünü en iyi bilen pek az sayıdaki esnafın efsane ismi Ohannes Usta 1959 yılında çırak olarak saatçilik mesleğine adım atar. O gün bugün aynı sokakta , fakat son yedi seneden bu yana oğlunun dükkanında birlikte 62 yıldan beri mesleğe devam ediyor.
Ohannes Usta Kadıköy Çarşı için, İstanbul’un en güzel çarşılarından biriydi , ne zaman ki Boğaz Köprüsü açıldı, Deniz Otobüsleri , Metro ve Marmaray faaliyete geçti , bu çarşı üstün özelliklerini giderek kaybetti diyor. Günümüzde , kalabalık olmasına rağmen sadece orta halli kesimin geldiği Kadıköy Çarşıdaki başlıca ünlü markalar , maalesef çarşıdan gittiler ve bizler burada artık uzatmaları oynuyoruz diyerek üzüntüsünü dile getiriyor.
İstanbul’da sadece iki tane pazar ve alış veriş çarşısı vardı . Bütün çeşitliliği ve kaliteli ürünleri ile bunlar Beyoğlu Balık Pazarı ve Kadıköy Çarşı’ydı. Günümüzde bu zengin çeşitlilik giderek kaybolup kafelerin ve meyhanelerin yoğun olarak açıldığı bir yer haline dönüştü. Eskiden evinde ayda bir kez kahve içmeyen insanlar günümüzde her sokağa çıktıklarında bir kahve içmeden evlerine dönmez oldular. Bugün Kadıköy Çarşı’da toplasanız iki tane manav zor çıkar . Maalesef Kadıköy Tarihi Çarşı giderek asıl özelliği olan çeşitlilik ve zenginliğini giderek kaybeden bir yer haline dönüştü.
Kadıköy Tarihi Çarşı’ya günümüzde insanların alış veriş için gelmelerinin asıl sebebinin balıkçılar ve sakatatçılar olduğunu belirten Ohannes Usta , diğer tüm ürünlerin günümüzde hemen her yerde bulunabilmesi nedeniyle insanların buraya kadar gelmek istemediğini belirtiyor. Ayrıca, Tarihi Çarşı içindeki yolların yıllardır tamir bakım ile yürünebilir ve çalışır durumda tutulmaya çalışılmasına rağmen, yolda yürürken takılıp düşen insanların buraya çocuklarını da getirmez oldular diyor.
Kadıköy Tarihi Çarşı’nın bütün dünyada özel bir yerinin de turizm değeri olduğunu belirten Ohannes Usta Ermeni Klisesi, Rum Klisesi, italyan Klisesi, Fransız Klisesi, İngiliz Klisesi, Katolik Klisesi ve Camileri ile hep birlikte yaşayan eşsiz bir konumda olduğunu Camileri, Kliseleri ve Havrası ile bütün dinlerin burada kardeşçe yaşamakta olduklarına işaret ediyor. İşte bu nedenle insanların kardeşçe hep birlikte yaşadığı bu güzel Kadıköy’e hep sahip çıkmanın önemini vurguluyor.
Ohannes Usta uzmanı olduğu saat tamir, bakım ve satışı işine yıllarını vermiş ve bu mesleğin günümüzdeki duayen isimlerinden. Günümüzde, Dünya’da görülen örneklerinde olduğu gibi saatçilik mesleğinin meslek liseleri gibi okullarda okutularak devamında üniversitesi olan Saatçilik Mesleği öğreten okulların açılmış olmasını arzu ederdim diyor. Dünya’da bunun birçok örneği bulunduğunu ve bu okullardan yetişenlerin saatçilik sektörüne yön verdiklerini belirtiyor. Ayrıca bu meslek en iyi biçimde hanımlar için uygun çünkü onların sabır ve titizliği bu meslek için çok uygun diyor.
Eskiden Kadıköy’de iyi marka saatler satıyorduk ancak günümüzde buraya gelen müşteri profili artık o eski alım gücüne sahip insanlardan oluşmuyor. Bu nedenle İş yerindeki saat çeşitlerini daha uygun fiyatlı olanlardan seçiyoruz . Son günlerde müşteri taleplerinin azalmasında artak döviz kurlarının da etkisi olduğunu belirtiyor.
Ohannes Ustanın en büyük üzüntüsü kendisinden sonra bu mesleği devam ettirebilecek gençlerin bulunmayışı.