Üsküdar Çarşısı’nda 1950 başlarında yufka ve kadayıf satışıyla işe başlayan dedeleri ,1960’larda bulundukları yerdeki binaları istimlak çalışmaları nedeniyle yıkılınca Kadıköy Tarihi Çarşı’da günümüzdeki yerine gelirler.
İş yerinin günümüzdeki sahibi ve yöneticisi Nural bey, kesintisiz devam eden bu işi sürdürebilmelerinin başlıca nedeni olarak , “kaliteli mal satmamıza borçluyuz , satışımızda bulunan ürünleri , üretiminden tüketimine kadar takip ederiz” diyor.
Eski kaşar , beyaz Peynir ve Deri Tulumunu üreticisinden aldıktan sonra bir yıl boyunca kendileri bekleterek ve eskiterek , bu ürünlerde her zaman müşterilerinin aynı tadı bulabilmelerini sağladıklarını belirtiyor.
Geçmiş dönemlerde keyifle ve severek yaptığımız bu işi günümüzde zorlanarak yapabiliyoruz, zira Kadıköy tarihi Çarşı eskiden alış veriş için gelinen bir yer iken günümüzde giderek eğlence merkezli bir yer haline dönüşmeye başladı ardından gelen pandemi bunun tuzu biberi oldu diyen Nural bey eskiden aile müşterisine hitap ederken günümüzde çevredeki restoranların tedarikçisi konumuna dönüştüklerini ifade ediyor .
Diğer taraftan günümüzde her gün artan fiyatlarla işin içinden neredeyse çıkamaz hale gelmek üzere olduklarını ve artan fiyatlarla birlikte kar marjlarının giderek daralmakta olup ve bu artışları müşterilerine yansıtırken büyük zorluk çektiklerini belirtiyor.
Diğer önemli bir sıkıntı olarak son dönemlerde , Kadıköy Tarihi Çarşı’da eski köklü firmalar buradan gittiklerinden yerlerini bar ve meyhaneler almaya başladı . Bu durum artan kiraları da beraberinde sorun olarak getiriyor ve çevremizde boşalan iş yerleri yeni kiracıları tarafından yüksek kiralarla tutulunca mal sahiplerimiz bu kiraları emsal olarak görüp kira arttırımı için bize baskı yapmaya başlıyorlar. Bu durumdaki esnaf ayakta durma mücadelesi veriyor
30 yıldan bu yana iş yerinin sahibi olan Nural bey, bu kadar çok günlük çalışma saatine katlanabilme sebebi olarak yıllardır hizmet verdikleri müşterileri ile olan iyi ilişkilere işaret ediyor.aynı durum birlikte çalıştıkları personel için de geçerli. Bir aile gibi çalışanlarımızla dayanışma içinde müşterilerimize hizmet veriyoruz diyor. Son dönemde pek çok iş yeri eleman çıkartırken biz bu nedenle elemanlarımıza sahip çıktık.
Pandemi sonrası için Kadıköy Belediyesi’nden , Kadıköy Tarihi Çarşı’nın çok daha fazla cazibe merkezi haline getirilmesini ve burasının bir turizm bölgesi gibi ele alınmasını beklediğini ve bu yolda yapılacak çalışmalarda etiketlerimizden tabelalarımıza kadar yabancı turistlerin daha kolay anlayabilecekleri ve tanıyabilecekleri bir çarşı yaratılmasının çok isabetli olacağını ifade ediyor.
Yaşadıkları bütün zorluklara rağmen Nural bey çalışma felsefesini ” kaliteli ürün satan ayakta kalır ” sözleri ile özetliyor.