Kaz Rodi, Kadıköy Çarşısı’nın simgesi. Sahibi Nimet Köseoğlu (58), 2002’de Aydın’dan Kadıköy’e gelince, Rodi de onun peşinden İstanbul’a geldi.
5-6 senenin içinde tüm Kadıköy Çarşısı’nın maskotu oldu. Hatta Kadıköy Belediyesi onun heykelini yaptırıp çarşıya dikti. Postane’den yukarı doğru çıkarken, Aya Efemiya Kilisesi’nin bulunduğu dört yolun ortasına. Ama heykel ancak üç ay yerinde kalabildi. Çünkü birileri heykeli çaldı. Tabii heykeli kimin, neden çaldığı anlaşılamadı. Kadıköy esnafı heykelin tekrar dikilmesini istiyor. “Rodi buraların simgesidir” diyorlar.
YAŞARKEN HEYKELİ DİKİLDİ
Rodi büyük şehre gelince, inanılmaz popüler oldu. Yolda yürürken kırmızıda durup, yeşilde geçmesi, Nimet Köseoğlu’nu görünce kanatlarını iki yana açıp, sarılacakmış gibi koşa koşa ona gelmesi görenleri hayrete düşürüyordu. Kadıköy Çarşısı’nın esnafı, alışverişe gelenler; herkes onu tanıyor, seviyordu. Hatta Nimet Köseoğlu, onun adına bir balıkçı bile açtı: Rodi’nin Balık Evi. Kadıköy Belediyesi de çok hoş bir jest yaparak, bu popüler hayvanın heykelini, Kadıköy Çarşısı’na dikti. Böylelikle Rodi yaşarken heykeli dikilen nadir hayvanlardan biri oldu. Fakat Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Nilüfer Ergin’in yaptığı heykel, üç ay sonra birileri tarafından çalındı.
Nimet Köseoğlu, Rodi’nin heykelini kimin ve neden çalmış olduğuna akıl erdiremiyor, “Yani değerli malzemeden yapılmış bir heykel değildi. Alıp da ne yapacaklar anlamıyorum. Belki de pek güzel oldu diye kıskanıp çalmışlardır.” Belediye heykeli diktiğinde çok sevindiklerini belirtiyor ve “Eğer tekrardan bir heykel yapılırsa çok mutlu oluruz” diyor. Çarşı esnafı da onunla aynı fikirde.