Yüzde 17 olan bankaların yükümlülüğündeki faiz tavanı üzerine iki farlı çalışma yapılıyor. Henüz tasara aşamasında olan bu çalışmaya göre, kur korumalı mevduat hesaplarında bankaların ödediği ve en üstü 17 olan faiz serbest bırakılacak.
Bu olasılığın yeni bir mevduat faiz yarışına neden olabileceği ve bunun da kredi faizlerine yansıyabileceği çekincesi bulunuyor. Ancak bu çalışmanın bu ay içerisinde vade dönüşü olan 300 milyar liraya yakın hesap için büyük bir cazibe oluşturacağı ve devamını sağlayabileceği de önü sürülüyor.
FAİZ YÜKÜ BANKALARLA PAYLAŞILACAK!
Paramedya.com’un haberine göre Kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst bandının serbest bırakılması ile bankaların mevduat kapma yarışı hızlanıp, aynı zamanda Hazine’nin ödediği kur farkını ödemelerini de azaltması bekleniyor. Hazine, dolar kurunun 17 lirayı geçmesi nedeniyle yaklaşık 140 milyar lira kur farkı ödeyecek.
BANKALAR YÜZDE 16-17’DEN TOPLUYOR 40 İLE SATIYOR!
Bankalar normal şartlarda daha yüksek maliyet ödeyerek sahip olacakları yaklaşık 900 milyar lirayı, Hazine desteği sayesinde sadece yüzde 16-17 bandında kullanıyorlar. Bankaların halen ticari taksitli kredilere uyguladığı faiz oranı yüzde 35 ile 40 bandında bulunuyor. Yani bankalar yüzde 16-17’den topladığı paraları yüzde 35-40 aralığında satıyor.
İKİNCİ OLASILIK BANDI YUKARI ÇEKMEK
Masada olan ikinci bir olasılık olarak da yüzde 17 olan faiz tavanını yukarı çekmek. Bu olasılık için tavanın yüzde 22’ye kadar çekilmesi bulunuyor.
Çalışmanın Haziran ayı içerisinde tamamlanıp, iki olasılıktan birinin uygulamaya konulacağı iddia edildi.
FARK BÜYÜYOR
Kur korumalı mevduatta Hazine’nin ödeyeceği fark her artışta daha da büyüyor. Dolar kurunun 15 lira olduğu dönemde fark 32 milyar lirayken, 17 liradan fark 149 milyar liraya yükseldi. Dolar kurunun 18 lira olması halinde Hazine’den çıkacak olan para 209 milyar liraya yükseliyor.