2017 verilerine göre İstanbul ekonomisinin Finlandiya, Mısır, Portekiz, Yunanistan, Katar gibi ülkelerden daha büyük bir ekonomiye sahip olduğu anlamına geliyor.
Türkiye ekonomisinin üçte birini oluşturan İstanbul’da büyükşehir belediye başkanlığı seçimleri 23 Haziran’da tekrarlanacak.
Türkiye ekonomisinin son dönemde yavaşlaması, enflasyon ve işsizlik verilerinin yüksek seyretmesi, ülke çapında 31 Mart’ta düzenlenen yerel seçimlerde ekonominin birincil konu olmasına neden olmuştu.
Aynı zamanda seçimlerden önce ekonomik teşvik paketlerinin yoğunlaştığı görüldü.
Yapılan kimi akademik araştırmalar, yerel seçimlerde seçmenlerin ekonomik gidişata göre oy kullandığını gösterir nitelikte
London School of Economics’ten (LSE) araştırma görevlisi ve ekonomist Dr. Orkun Saka ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) baş ekonomistlerinden Çağatay Bircan, “Kredi döngüleri ve ekonomik sonuçları: Politik konumun sonuçları” adlı makalelerinde Türkiye’de seçmenlerin özellikle yerel seçimlerde istihdam ve imalat verilerini göz önünde bulundurarak oy kullandığını ortaya koyuyor.
İstanbul ekonomisinin büyüklüğü
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) şehirlerin ekonomik büyüklülerine dair açıkladığı en son veri 2017 yılından.
Buna göre İstanbul, 970 milyar TL büyüklüğündeki gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) ile Türkiye ekonomisinin yüzde 31’ini oluşturuyor. Bu da o dönemin kuruyla 257 milyar dolar demek.
Bu da yine 2017 verilerine göre İstanbul ekonomisinin Finlandiya, Mısır, Portekiz, Yunanistan, Katar gibi ülkelerden daha büyük bir ekonomiye sahip olduğu anlamına geliyor.
Aynı verilere göre İstanbul’da kişi başına düşen GSYH 65 bin TL.
Türkiye genelinde ise kişi başına düşen GSYH 38,6 bin TL.
Bu kıyaslama da İstanbul ekonomisinin büyüklüğüne işaret ediyor.
Ancak İstanbul’da kişi başına düşen GSYH’nın yıllara göre dolar bazındaki dağılımında 2013 itibariyla düşüş yaşandığı görülüyor.
bbc türk