Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilirken, sektörden dikkat çeken yeni bir model önerisi geldi. Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED), finansman sorununu aşmak amacıyla bankaların da doğrudan dönüşüm projelerinde yer almasını öngören bir sistem hazırladı. Model hayata geçirilirse bankalar, müteahhitler gibi proje geliştirip konut satabilecek.
Deprem riski taşıyan yapıların yenilenmesi amacıyla yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında yeni bir dönemin kapısı aralanıyor. Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) tarafından hazırlanan ve ilgili kurumlara sunulması planlanan yeni model, bankaların kentsel dönüşüm projelerinde aktif rol üstlenmesini öngörüyor.

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin finansman olduğunu belirterek, geliştirilen sistem sayesinde bu sorunun önemli ölçüde aşılabileceğini ifade etti.
Önerilen modele göre dönüşüm yapılacak bölgelerde hak sahiplerine yeni daireleri teslim edilecek. Projeden elde edilen ilave inşaat alanları ise finansmanı sağlayan bankaların kullanımına bırakılacak. Bankalar da bu alanlarda geliştirilecek konut ve ticari üniteleri satışa sunarak yatırımlarını geri kazanabilecek.
Karslıoğlu, “Vatandaş mevcut hakkını alacak. Kalan alanı banka değerlendirecek. Böylece banka da tıpkı bir müteahhit gibi proje geliştirip satış yapabilecek” diyerek modelin temel mantığını özetledi.
“FİNANSMAN SORUNU AŞILABİLİR”
Sektör temsilcilerine göre mevcut kentsel dönüşüm projelerinde yaşanan en büyük sıkıntı, artan inşaat maliyetleri ve finansman kaynaklarına erişimde yaşanan zorluklar. Yeni modelin uygulanması halinde hem mülk sahiplerinin dönüşüme daha sıcak bakması hem de projelerin daha kısa sürede tamamlanması bekleniyor.

DEPREM BÖLGELERİNE ÖRNEK OLABİLİR
DAİMFED ayrıca, yerel yönetimler, kamu kurumları ve sektör temsilcilerinin bir araya geleceği bir “Kentsel Dönüşüm Platformu” kurulmasını da öneriyor. Bu platform sayesinde bürokratik süreçlerin hızlandırılması ve dönüşüm projelerinin daha etkin yürütülmesi amaçlanıyor.
Yetkililer, ilk olarak uygulanması planlanan modelin başarılı olması halinde başta deprem riski taşıyan şehirler olmak üzere Türkiye genelinde yaygınlaştırılabileceğini ifade ediyor.
DİKKAT ÇEKEN UYARI
DAİMFED Başkanı Mustafa Karslıoğlu, özellikle eski yönetmeliklere göre inşa edilmiş ve mühendislik hizmetlerinden yeterince yararlanmamış yapıların ciddi risk oluşturduğunu belirterek, “Deprem olmadan önce dönüşümü tamamlamak zorundayız” mesajını verdi.
Bu nedenle sektör temsilcileri, finansman desteğini güçlendirecek yeni modellerin hayata geçirilmesinin kentsel dönüşüm sürecini hızlandırabileceği görüşünde birleşiyor.


















